Cider

I 2002 fældede vi vores gamle, tilgroede æbleplantage på 2 hektar.

Det tog ca. et års tid at få gjort jorden klar, brændt rødderne og stubbene, drænet og få banket de nye stolper ned i jorden.

Vi importerede økologiske franske cideræbletræer og plantede de mange spændende sorter med venners, familiens og ikke mindst vores børns hjælp i efteråret 2003. Der blev spist mange boller og drukket meget the og æblemost ude i plantagen.

 

Vi høster cideræblerne i oktober. Når halvdelen ligger på jorden plukker vi resten. Herefter modner æblerne en måneds tid i gule kartoffelnet, før de presses til most og sættes til gæring. Modningen udvikler de sukkerstoffer der er så vitale for gæringsprocessen.

 

Vi moster cider æblerne i medio december hvorefter cideren gærer i rustfri gærings beholdere. Her gærer den videre ved hjælp af eget sukker. Vi overvåger gæringen nøje gennem de første 3 måneder hvorefter cideren er klar til den efterfølgende flaskegæring på champagne flasker på endnu ca.2-3 måneder.

 

I 2005, var vi med til at stifte selskabet ØCA (Økologiske Cideræble Avlere) sammen med seks andre andelshavere og frugtavlere med interesse for ciderproduktion. Vi har tilsammen plantet 4.500 økologiske cideræbletræer importeret fra Normandiet. Sorterne er: Kermerrien, Douce Couet, Ligne`, Judeline, Douce Moen og Binet rouge.

 

En god cider indeholder 30% bitre æbler, 30% bittersøde, 30% søde og 10% sure æbler.

 

Et cideræble smager mest bittert og kan ikke bruges som spiseæble.

 

Vi inddeler cideræblerne i fire hovedgrupper: Søde, sure, bittersøde og bitre.

 

 

Udover cider producerer vi økologisk æblemost og eddike, eau de vie og calva

 

Det er muligt at få en rundvisning i vores æbleplantage og foredrag i cideriet samt smage på vores prisbelønnet cider. Ved rundvisninger er tilmelding nødvendig.

 

I 2006 kårede Økologisk Landsforening Fejø Cider fra Kernegaarden, som vinder af Økologisk Guldmedalje 2006.

 

Vi er stolte af at Kernegaarden er med i bøgerne "World Best Ciders" og "Dansk Vin"!

Gårdbutikken med salg af vores cider, samt produkter fra andre småøer er åben når vi er hjemme.

 

053     067

 

084     104

KERNEGAARDEN  -  Hjortemosevej 41  -  4944 Fejø  -  Tlf. +45 24 81 26 29  -  info@kernegaarden.dk